علائم پوکی استخوان هر چند در هر سنی میتواند شکل بگیرد ولی درمان پوکی استخوان با اصلاح سبک زندگی، اصلاح رژیم غذایی، افزایش ویتامینها و مواد مغذی و انجام تمرینات ورزشی، میتواند قابل درمان، کنترل و مدیریت باشد.
علائم پوکی استخوان یا استئوپروز در هر سنی می تواند رخ دهد ولی در سنین میانسالی شایع تر است. در داخل یک استخوان سالم، فضاهای کوچکی وجود دارد که در بیماری پوکی استخوان این فضاها افزایش می یابد، قدرت و تراکم استخوان به تدریج کمتر شده استخوان ضعیف و نازکتر می شود.
هر چند پوکی استخوان در هر سنی می تواند رخ دهد ولی در سنین میانسالی شایع تر است به عنوان مثال بیش از 53 میلیون نفر در آمریکا مبتلا به این بیماری هستند. در ایران نیز روز به روز به تعداد مبتلایان به این بیماری افزوده می شود.
مبتلایان به بیماری پوکی استخوان در معرض خطر شکستگی و آسیب استخوان ها حتی در فعالیت های عادی روزانه خود هستند.
علائم بیماری پوکی استخوان چیست ؟
در مراحل اولیه بیماری پوکی استخوان، علائمی ظاهر نمی شود و اغلب، فرد اطلاعی از بیماری پوکی استخوان خود ندارد مگر زمانی که دچار شکستگی استخوان شود. آسیب لثه ها، ضعف استخوان ها و کاهش مقاومت ناخن ها از علائم مراحل اولیه بیماری پوکی استخوان است که در برخی از افراد ظاهر می شود.
اگر پوکی استخوان درمان نشود، تخریب استخوان به تدریج بیشتر شده و احتمال شکستگی استخوان بیشتر میشود. گاهی استخوان آن قدر ضعیف می شود که فرد با کوچک ترین فشار، دچار شکستگی استخوان میشود. معمولا مدت زمان جوش خوردن استخوان های افراد مبتلا به بیماری پوکی استخوان بیشتر از افراد عادی است.
مهمترین علائم پوکی استخوان
به بیماری پوکی استخوان یکی از بیماری های رایج قرن اخیر میباشد. افزایش طول عمر انسان در کنار تغییر سبک زندگی باعث شیوع بیشتر این بیماری شده است. مهمترین نشانه های پوکی استخوان به شرح زیر میباشد:
شکستگی استخوان
احساس درد در قسمت پایین کمر
کوتاه شدن قد : کوتاه شدن قد در مرور زمان به حدود 3 سانتیمتر میرسد
تغییر فرم بدن : عمدتا خم شدن به سم جلو
مشکلات تنفسی : تنگی نفس به دلیل فشرده شدن دیسک و کاهش ظرفیت ریه ها
شایع ترین علل پوکی استخوان
در این بخش قرار است با مهمترین و رایج ترین دلایل پوکی استخوان آشنا شویم.
سن بزرگترین علت پوکی استخوان
افزایش سن، بزرگترین علت پوکی استخوان است .با افزایش سن، احتمال بیماری پوکی استخوان افزایش می یابد. در طول زندگی، سلول های استخوانی مرتب از بین می روند و سلول های جدید جایگزین آنها می شوند.
از سن 30 سالگی به بعد، سرعت تخریب سلولهای استخوانی بیشتر از میزان جایگزینی سلول های جدید است. این موضوع، احتمال کاهش تراکم استخوان و افزایش میزان شکستگی استخوان را فراهم میکند.
یائسگی مهمترین علت پوکی استخوان در خانمها
یائسگی عامل مهمی در بروز پوکی استخوان خانم ها است. در دوران یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی، کاهش تراکم استخوان افزایش می یابد.
شرایط پزشکی یا مصرف برخی از داروها
علل دیگر پوکی استخوان شامل موارد خاصی از بیماری مانند “هیپرتیروئیدی” (پرکاری تیروئید) است. استفاده از برخی داروها هم ممکن است منجر به پوکی استخوان شود، نمونه هایی از این داروها عبارتند از: کورتون های خوراکی یا تزریقی طولانی مدت مانند پردنیزون یا کورتیزون.
دریافت پایین منابع کلسیم و ویتامین D در برنامه غذایی
سابقه ژنتیکی ابتلا به بیماری پوکی استخوان
بی تحرکی
مصرف سیگار
کاهش کلسیم بدن
بیشترین حجم بافت سلول های استخوانی کلسیم میباشد. توجه به میزان کلسیم بدن و تامین آن از طریق مواد غذایی حاوی این ویتامین در سنین کم برای تراکم استخوانی مناسب اهمیت دارد. ضمن آنکه در سنین میان سالی و سنین بالا نیز باید به میزان مصرف این ماده مغذی توجه ویژهای داشت.
توجه ویژه به لبنیات و ورزش هوازی در کنار مصرف ویتامین D و ویتامین E ضروری است. توجه داشته باشید برای جذب بیشتر کلسیم موجود در مواد مغذی میتوانید از منیزیم، روی و منگنز استفاده نمایید.
عوامل ژنتیکی
ممکن است در خانواده شما این بیماری دارای سابقه باشد. اگر چنین شرایطی وجود دارد حتما تحت نظر پزشک بوده و توجه خاص به رژیم غذایی خود و کنترل این بیماری داشته باشید.
تشخیص بیماری پوکی استخوان چگونه است؟
معمولا پزشک پس از بررسی شرایط بیمار، از آزمایش خون، ادرار و سنجش چگالی استخوان برای تشخیص بیماری پوکی استخوان استفاده می نماید. در آزمایش سنجش چگالی استخوان، از اشعه ایکس برای اندازه گیری تراکم استخوان ها در مچ دست ها، کمر یا ستون فقرات استفاده می شود .این سه منطقه، بیشترین خطر ابتلا به پوکی استخوان دارند.
درمان بیماری پوکی استخوان
معمولا درمان بیماری پوکی استخوان، شامل اصلاح سبک زندگی، اصلاح رژیم غذایی با افزایش دریافت منابع غذایی کلسیم و ویتامین D یا استفاده از مکمل های حاوی، کلسیم، ویتامینD، روی، ویتامین K و منیزیم می باشد. انجام تمرینات ورزشی مناسب و استفاده از داروهایی نظیر آلندرونات که از کاهش توده استخوانی پیشگیری مینمایند نیز دردرمان پوکی استخوان کاربرد دارند.
ممکن است ترجیح دهید از درمان های طبیعی هم در درمان پوکی استخوان استفاده کنید. مکمل های متعددی مانند شبدر قرمز و سویا ، می توانند برای کمک به ارتقاء سلامت استخوان و کاهش علائم پوکی استخوان استفاده شوند.
پس به طور خلاصه می توان گفت، بیماری پوکی استخوان بیماری است که می تواند با یک زمین خوردن ساده، منجر به شکستگی استخوان شود که بهبود آن مدت زیادی، طول می کشد و عوارض دیگری را نیز به همراه دارد. بستری شدن طولانی ممکن است خطر لخته شدن خون، عفونت ریه و سایر عفونت ها را افزایش دهد.
خبر خوب این است که شما می توانید هم برای پیشگیری از پوکی استخوان و هم درمان پوکی استخوان، از تغذیه مناسب و ورزش استفاده کنید.
منبع :
PN:0069
ممنون از شما
مقاله بسیار عالی و مفید