نوزاد نارس چه مشخصاتی دارد و چه باید کرد ؟

نوزاد نارس و دلایل زایمان زودرس
  • نوزاد نارس چه مشخصاتی دارد ؟ زایمان زودرس به تولد نوزاد قبل از پایان هفته 37 ام بارداری گفته می‌شود. در این‌صورت ما با نوزاد نارس مواجه هستیم و لازم است مراقبت از نوزاد در دستور کار پزشک و تیم تخصصی قرار گیرد. دلایل زایمان زودرس می‌تواند به دلیل شرایط سنی، استرس، سابقه زایمان زودرس و پاره‌ای از بیماری‌ها باشد. هر چند با پیشرفت علم پزشکی جلوگیری از زایمان زودرس و درمان و بهبود مشکلات نوزاد نارس در اکثر موارد امکان پذیر است.

    اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، رویای بارداری شما بعد از 40 هفته به حقیقت می‌پیوندد و نوزاد دلبندتان پا به عرصه وجود خواهد گذاشت. ولی گاهی اتفاق می‌افتد که از هر ده نوزاد، یک نوزاد به صورت نارس به دنیا می‌آید. در این صورت چون نوزاد زمانی کمتر از حد معمول را در رحم مادر سپری کرده است، رشد کاملی نداشته و با مشکلات نوزاد نارس مواجه می‌شود. با توجه به این‌که رشد اکثر اندام‌های نوزاد مانند مغز، شش‌ها و کبد در هفته آخر دوران بارداری کامل می‌شوند زایمان زودرس می‌تواند بسته به زمان زایمان، مشکلات خفیف تا شدیدی را برای نوزاد ایجاد کند.

    مهمترین مشکلات نوزاد نارس

    مشکلات نوزاد زود به دنیا آمده اگر به موقع و با دقت رسیدگی نشوند می‌تواند باعث مشکلات عدیده‌ای در ادامه مسیر زندگی برای فرزند شما شود. ولی لازم نیست به خود استرس وارد نمایید به خصوص آن‌که این استرس به دلیل تاثیر بر کیفیت شیر مادر در بهبود این مشکلات نیز تاثیر گذارد خواهد بود. بنابراین نقش مادر در مراقبت از نوزاد نارس اهمیت بسیاری دارد.

    مهمترین و رایج‌ترین مشکلات نوزاد نارس را می‌توان به بخش‌های زیر تقسیم‌بندی نمود:

    اختلال تنفسی نوزاد نارس

    اختلال تغذیه ای و بلع در نوزاد نارس

    فلج مغزی نوزاد نارس

    تاخیر در رشد نوزاد

    مشکلات شنوایی و بینایی نوزاد نارس

    انواع برنامه رژیم غذایی لاغری و افزایش وزن و رژیم های بارداری و رژیم های درمانی گیف

    زایمان زودرس چیست؟

    زایمان زودرس یعنی تولد نوزاد قبل از پایان هفته 37‌ام بارداری که در این‌صورت نوزاد نارس خواهد بود. طول مدت  بارداری از اولین روز بعد از آخرین قاعدگی تا زمان زایمان محاسبه می‌شود. انواع زایمان زودرس را می‌توان بر اساس زمان تولد نوزاد به گزینه‌های زیر تقسیم نمود:

    زایمان بیش از حد زودرس ( تولد نوزاد قبل از 28 هفته )

    زایمان بسیار زودرس ( تولد نوزاد بین 28 تا 32 هفته )

    زایمان تقریبا زودرس (تولد نوزاد بین 32 تا 37 هفته)

    این نوشته به شما پیشنهاد می‌شود : مراقبت از نوزاد نارس بعد از ترخیص

    یکی از دلایل مرگ نوزادان، زایمان زودرس می‌باشد. البته لازم به ذکر است که مرگ و میر، بیشتر در مورد نوزادانی که زودتر از 32 هفته متولد شده‌اند اتفاق می‌افتد. خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی در صورت تشخیص درست دلایل زایمان زودرس و تشخیص احتمال زایمان زودرس برای مادر توسط پزشک، جلوگیری از زایمان زودرس امکان‌پذیر می‌باشد و تحت نظارت پزشک، زایمان به زمان واقعی یا هفته‌های آخر هدایت می‌شود. ضمن ان‌که با تولد نوزاد زودهنگا با انجام مراقبت از نوزاد نارس به صورت تخصصی در بخش‌ مراقبت‌های ویژه امکان حیات طبیعی و رشد طبیعی نوزاد میسر می‌شود.

    عواملی که خطر زایمان زودرس را بالا می‌برند:

    دلایل زایمان زودرس می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

    سن کمتر از 19 سال یا بالای 40 سال

    درآمد و سطح اجتماعی پایین مادر

    وجود عفونت یا بیماری هایی مانند دیابت بارداری و فشارخون در بارداری

    سابقه زایمان زودرس

    حاملگی چند قلویی

    مصرف الکل و دخانیات در طی حاملگی

    سوء مصرف مواد در طی حاملگی

    تاخیر در انجام مراقبت های قبل از بارداری

    وجود وقایع استرس زا در طی بارداری

    آیا جلوگیری از زایمان زودرس امکان‌پذیر است؟

    برخی دلایل زایمان زودرس را نمی‌توان تغییر داد ولی می‌توان کارهایی در جهت کاهش خطر زایمان زودرس برای نوزاد انجام داد که در زیر به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

    جلوگیری از زایمان زودرس

    سیگار نکشید. اگر سیگاری هستید فورا ترک کنید و برای این کار با پزشک مشورت نمایید.

    برای جلوگیری از زایمان زودرس الکل یا مواد مخدر مصرف نکنید.

    به محض اینکه شک کردید که ممکن است باردار باشید، جهت مراقبت‌های قبل از بارداری به پزشک مراجعه نمایید. در طی بارداری، ویزیت پزشک را به طور منظم داشته باشید تا در صورت وجود دلایل زایمان زودرس با کمک پزشک خود پیشگیری لازم صورت پذیرد.

    اگر بیماری حاد دارید حتما برای درمان آن قبل از بارداری اقدام کنید.

    برای جلوگیری از زایمان زودرس استرس خود را کاهش دهید.

    اگر احساس کردید درد زایمان دارید فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

    علائم درد زایمان

    برای پیشگیری از زایمان زودرس لازم است با علائم درد زایمان بهتر آشنا شوید. بیشترین و رایج ترین‌ علایم درد زایمان شامل موارد زیر می‌باشد:

    انقباض یا جمع شدگی رحم

    تغییر در ترشحات واژینال

    فشار در ناحیه لگن

    کمردرد خفیف

    درد شکم و انقباض ماهیچه‌ای مانند دوران قاعدگی

    گرفتگی و درد عضلات شکم با اسهال یا بدون اسهال

    این برنامه به شما پیشنهاد می‌شود : برنامه رژیم غذایی مادران شیرده

    در صورت مواجهه با علائم درد زایمان حتما به پزشک خود مراجعه نمایید.

    اطلاعاتی که والدین نوزاد نارس بهتر است بدانند

    مراقبت از نوزاد نارس و درمان مشکلات نوزاد نارس

    مراقبت از نوزاد نارس اهمیت ویژه‌ای دارد. نوزاد نارس به مراقبت ویژه نیاز دارد. واحد مراقبت‌های ویژه نوزادان NICU نام دارد. کلیه پرستاران و کارشناسان این بخش، به طور تخصصی آموزش دیده اند و کلیه تجهیزاتی که تنها برای این واحد طراحی شده است، تمام نیازهای نوزادان شامل گرما، تغذیه، محافظت و… را پوشش می‌دهد.

    این موارد به شما اطمینان می‌دهند که نوزاد شما در بهترین شرایط ممکن، جهت رشد مناسب نگهداری می‌گردد. شما حتی در واحد مراقبت‌های ویژه می‌توانید در کنار نوزادتان باشید. نوزاد نارس تا زمانی که دوره 32 تا 34 هفته حاملگی را در دستگاه کامل نکند، قادر به شیرخوردن به طور مستقیم از پستان مادر یا شیشه شیر نیست. بنابراین شیر دوشیده شده مادر یا شیر خشک را توسط لوله به نوزاد می‌دهند. که البته شیر مادر بسیار سودمندتر از شیرخشک می‌باشد زیرا شیر مادر دارای آنتی بادی‌هایی است که نوزاد را در مقابل عفونت‌هایی که سیستم ایمنی نارس او نمی تواند با آن‌ها مقابله کند، محافظت می‌کند.

    این نوشته به شما پیشنهاد می‌شود : دلایل مرگ ناگهانی نوزاد در خواب

    به دلیل اینکه نوزادان نارس نیاز به تقویت بیشتری نسبت به نوزادان کامل دارند، بنابراین ویتامین‌ها و مواد معدنی باید به شیری که به نوزاد داده می‌شود اضافه گردند. بعد از مدتی سیتم بدنی نوزاد رشد بیشتری می‌کند. در این زمان نوزاد مرخص می‌شود ولی نوزاد هنوز به مراقبت نیاز دارد، مخصوصا اگر نوزاد به هنگام تولد، بسیار کوچک بوده و وزن کمی داشته باشد.

    سخن پایانی

    زایمان زودرس به تولد نوزاد قبل از پایان هفته 37 ام بارداری گفته‌می‌شود. دلایل زایمان زودرس می‌تواند عمدتا به علت حاملگی در سن پایین یا سنین بالا، عدم رعایت مراقبت‌های پیش از بارداری، دیابت بارداری، فشار خون در بارداری، استرس بالا و مصرف الکل و دخانیات در دوران حاملگی باشد. در صورت رعایت نکات تخصصی در دوران حاملگی و ویزیت منظم توسط پزشک در صورت وجود احتمال زایمان زودرس، امکان جلوگیری از زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس وجود دارد.

    با پیشرفت تکنولوژی و دانش پزشکی با مراقبت از نوزادان نارس در بخش NICU ضمن حذف خطر و مشکلات نوزاد نارس به امکان حیات طبیعی نوزاد و تکمیل شکل‌گیری نوزاد کمک شایانی می‌شود.


    منابع:

    https://familydoctor.org

    PN:0018

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۳ رای

    محصولات مرتبط

    2 دیدگاه برای نوزاد نارس چه مشخصاتی دارد و چه باید کرد ؟ ثبت شده است

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *