توده های سختی که از تجمع نمکها و مواد معدنی در کلیه به وجود میآیند، باعث شکل گیری انواع سنگ کلیه و بروز بیماری سنگ کلیه میشوند. از جمله علائم سنگ کلیه شامل درد در پشت، سوزش در ادرار و بوی بد ادرار میباشد. این سنگها ممکن است در کلیه باقی بمانند و یا به حالب، مثانه و مجرای ادرار راه پیدا کنند. تعیین نوع و جنس سنگ برای تشخیص شدت بیماری و چونگی درمان سنگ کلیه از اهمیت بسیاری برخوردار است. درصورتیکه تمایل دارید با علل سنگ کلیه آشنا شوید و راههای پیشگیری از سنگ کلیه را در زندگی خود به کار گیرید، با فیتولند همراه شوید.
سنگ کلیه چیست؟
انواع سنگ کلیه در واقع تودههایی جامد از کریستال نمکها و مواد معدنی سخت شده هستند که اغلب از کلسیم یا اسید اوریک ساخته شدهاند. سنگ کلیه درون کلیهها تشکیل میشود و میتواند به نقاط دیگر دستگاه ادراری مثل جابجایی در خود کلیه، حالب، مثانه و مجرای خروجی مثانه، حرکت کند. این سنگها در اندازههای متفاوتی هستند. برخی از آنها در کل دوران شکلگیری، در اندازه بسیار کوچک هستند و به همان اندازه باقی میمانند. اما برخی از آنها رشد کرده و بزرگ میشوند. حتی برخی میتوانند آنقدر بزرگ شوند که تمام کلیه را اشغال کنند.
زمانی که مقدار خیلی زیادی مواد معدنی در ادرار تجمع پیدا کند و بدن در حالت کم آبی بوده و غلظت ادرار بسیار بالا باشد، در این حالت احتمال تشکیل انواع سنگ کلیه افزایش مییابد. بیماری سنگ کلیه یکی از دردناکترین بیماریها برای انسان است. به همین دلیل فیتولند توصیه میکند در پیشگیری از سنگ کلیه ، کوشا باشید. به این نکته نیز توجه داشته باشید که علل سنگ کلیه با توجه به نوع سنگ متفاوت میباشد.
عوامل زمینه ساز سنگ کلیه:
بیشرین عامل خطر برای تولید انواع سنگ کلیه زمانی است که در هر روز کمتر از یک لیتر ادرار در بدن تولید شود. با این حال مشکل سنگ کلیه در نوزادان نارس که مشکلات کلیوی دارند و همچنین در افراد بین سن 20 تا 50 سال شایعتر میباشد. در ایالات متحده از هر یازده نفر یک نفر دچار بیماری سنگ کلیه میشود.
عوامل مختلفی میتوانند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. در ایالات متحده، آمارها نشان داده که احتمال مبتلا شدن به انواع سنگ کلیه در افراد سفید پوست نسبت به افراد سیاه پوست، بیشتر است. همچنین عامل جنسیت نیز میتواند در این بیماری نقش داشته باشد. مردان بیشتر از زنان به بیماری سنگ کلیه مبتلا میشوند. علاوه بر این، عواملی مانند دیابت، بیماریهای گوارشی، بیماریهای کلیوی و سابقه خانوادگی نیز از عواملی هستند که احتمال خطر ابتلا به بیماری سنگ کلیه را افزایش میدهند.
سایر عوامل که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهند شامل موارد زیر میشوند:
کم آبی، چاقی، رژیم غذایی با سطح بالای پروتئین، نمک، قند، بیماری هایپر پاراتیروئید، جراحی بای پس معده و بیماریهای التهابی روده که باعث افزایش جذب کلسیم میشوند.
همچنین مصرف داروهایی مانند داروهای ضد تشنج و آنتی اسیدهای حاوی کلسیم، خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهند. انواع سنگ کلیه با سایز کوچک، اغلب بدون هیچ علامتی در کلیه باقی میمانند و معمولا زمانی که سنگها از حالب کلیه به سمت مجاری ادراری و مثانه حرکت میکنند، علائم سنگ کلیه ظاهر میشود. برای پیشگیری از سنگ کلیه پرهیز از عوامل خطر ابتلا به بیماری سنگ کلیه را در دستور کار قرار دهید.
در ادامه فیتولند، 8 مورد از علائم سنگ کلیه که بروز آنها میتواند هشداری باشد برای ابتلا به بیماری سنگ کلیه را آورده است:
-
بروز درد در پشت، شکم یا پهلو
درد انواع سنگ کلیه را به عنوان کولیک کلیوی میشناسند که از شدیدترین دردهای شناخته شده برای بشر میباشد. برخی از افراد که بیماری سنگ کلیه را تجربه کردهاند، درد آن را با درد زایمان مقایسه کردهاند. درد آن به اندازهای شدید است که هر سال میلیونها نفر به این دلیل به اورژانسها مراجعه میکنند. معمولا درد، زمانی آغاز میشود که سنگ به سمت یک حالب باریک حرکت کند. این امر باعث انسداد و ایجاد فشار در کلیه میشود. این فشار، رشتههای عصبی که پیام درد را به مغز انتقال میدهند، فعال میکند. درد بیماری سنگ کلیه اغلب به طور ناگهانی شروع میشود. زمانی که سنگ حرکت میکند با تغییر مکان سنگ، شدت درد و محل درد نیز تغییر میکند.
درد، اغلب به صورت موجی میآید و میرود. درد، زمانی شدید میشود که سنگ به حالب فشار میآورد و سعی دارد خارج شود. هر موج درد ممکن است برای چند دقیقه ظاهر شده سپس برطرف شود و دوباره بازگردد.
شما ممکن است درد را در ناحیه پهلو و پشت و یا زیر دندهها احساس کنید. همچنین با حرکت کردن سنگ به سمت پایین از طریق مجاری ادراری، ممکن است در ناحیه شکم و کشاله ران نیز احساس درد داشته باشید که از علائم سنگ کلیه میباشد.
سنگهای بزرگ میتوانند دردناکتر از سنگهای کوچک باشند، اما شدت درد لزوما به اندازه سنگ مربوط نمیشود. در برخی مواقع سنگ کوچک با حرکت خود باعث انسداد مجاری شده و بسیار دردناکتر میشود
.
-
درد یا سوزش در طول ادرار کردن از علایم سنگ کلیه
هنگامی که سنگ به محل اتصال حالب و مثانه میرسد، با ادرار احساس درد میکنید تا جایی که ممکن است به پزشک مراجعه کنید. این درد که با سوزش شدید همراه است از علائم سنگ کلیه میباشد اگر از داشتن سنگ کلیه مطلع نباشید، ممکن است به اشتباه فکر کنید که به عفونت ادراری مبتلا شدهاید. البته گاهی اوقات ممکن است که همراه با بیماری سنگ کلیه، عفونت نیز داشته باشید.
-
نیاز فوری برای رفتن به دستشویی
نیاز فوری و شدید برای رفتن به دستشویی، میتواند یکی دیگر از علایم سنگ کلیه باشد. این موضوع زمانی اتفاق میافتد که سنگ به قسمتهای پایینتر دستگاه ادراری منتقل میشود. در این حالت در طول شب و روز ممکن است به طور مداوم نیاز به دستشویی رفتن پیدا کنید.
-
مشاهده خون در ادرار
مشاهده خون در ادرار یک علامت شایع در افرادی است که بیماری سنگ کلیه دارند. این علامت همچنین “هماچوری“ نیز نامیده میشود. خون میتواند قرمز، صورتی یا قهوهای باشد. گاهی اوقات خون در ادرار به قدری کم است که فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده است که به آن هماچوری میکروسکوپی میگویند. البته پزشکان با آزمایش میتوانند حتی مقدار کم آن را نیز ارزیابی کنند.
-
ادرار غیر شفاف و بدبو
در حالت طبیعی، یک ادرار سالم، روشن است و بوی خاصی ندارد. ادرار غیر شفاف یا بدبو میتواند از علائم بیماری سنگ کلیه و نشانهای از عفونت در کلیهها یا بخشهای دیگری از دستگاه ادراری باشد. وجود باکتریها این بو را ایجاد میکند و معمولا ادرار، غلیظتر از حالت عادی میباشد. متاسفانه هشت درصد از افراد مبتلا به بیماری سنگ کلیه حاد، به عفونت دستگاه ادراری نیز دچار میشوند.
-
نیاز به دستشویی رفتن در فاصله زمانی کوتاه
گاهی اوقات ممکن است سنگهای بزرگ، در حالب گیر کند. این انسداد میتواند باعث آهسته و یا متوقف کردن جریان ادرار شود که اگر دچار انسداد ادرار شوید، با هر بار رفتن به دستشویی مقدار کمی ادرار خارج میشود یا ممکن است جریان ادرار به طور کامل متوقف شود. در این حالت شما به طور اورژانسی نیاز مراجعه به پزشک دارید.
-
تهوع و استفراغ
گاهی اوقات تهوع و استفراغ از علائم سنگ کلیه میباشند. این علائم به دلیل اتصالات عصبی مشترک بین کلیهها و دستگاه گوارش میباشد. بیماری سنگ کلیه میتواند باعث تحریک اعصاب دستگاه گوارش شده و ناراحتی معده و تهوع و استفراغ را در پاسخ به درد شدید ایجاد کند.
-
تب و لرز
تب و لرز نیز میتواند نشانههایی از یک عفونت در کلیه یا بخشهای دیگری از دستگاه ادراری و در نتیجه از علل سنگ کلیه باشد. هر تب یا درد نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد. در تبهایی که با عفونت همراه هستند، معمولا دمای بدن به 38 درجه یا بیشتر میرسد که لرز هم اغلب با تب اتفاق میافتد.
انواع سنگ کلیه:
همه سنگهای کلیه از بلور ساخته شدهاند. شناخت انواع مختلف آنها میتواند در پیشگیری از سنگ کلیه به شما کمک کند. انواع سنگ کلیه از نظر جنس سنگ عبارتند از:
کلسیم
سنگهای کلسیم از شایعترین انواع سنگ کلیه هستند. آنها اغلب از اگزالات کلسیم و در موارد کمتر از کلسیم فسفات تشکیل شدهاند. خوردن غذاهای غنی از اگزالات به مقدار کمتر میتواند خطر ابتلا به این نوع سنگ را کاهش دهد. مصرف غذاهایی با اگزالات بالا شامل: چیپس سیبزمینی، بادام زمینی، شکلات، چغندر و اسفناج از علل سنگ کلیه میباشند.
اوریک اسید
این نوع سنگ کلیه در مردان نسبت به زنان شایعتر است. همچنین میتواند در افراد مبتلا به نقرس یا افرادی که شیمی درمانی میشوند، رخ دهد. این نوع سنگ زمانی رخ میدهد که ادرار بیش از حد اسیدی باشد. رژیم غذایی که غنی از پورین باشد، سطح اسیدی ادرار را افزایش میدهد. پورین به عنوان یکی از علل سنگ کلیه، یک ماده بیرنگ در پروتئینهای حیوانی مانند ماهی، صدف و گوشت میباشد.
استرویت
یکی از انواع سنگ کلیه که عمدتا در زنانی که مبتلا به عفونتهای دستگاه ادراری هستند یافت میشود، سنگ استرویت میباشد. این سنگها میتوانند بزرگ و باعث انسداد ادرار شوند که آنها بر اثر عفونت کلیه ایجاد میشوند. درمان عفونت میتواند از بزرگ شدن و توسعه سنگ جلوگیری کند.
سیستین
سیستین نوعی سنگ کلیه نادر است. این نوع سنگ در مردان و زنانی که اختلال ژنتیکی مربوط به این بیماری را دارند، به وجود میآید.
چرا بیماری سنگ کلیه میتواند مشکل ایجاد کند؟
سنگ همیشه در کلیه باقی نمیماند. گاهی اوقات از کلیه به سمت حالب حرکت میکند. چون حالب کوچک و ظریف میباشد و سنگ ممکن است بیش از حد بزرگ باشد، وقتی که سنگ میخواهد از حالب به مثانه حرکت کند، باعث ایجاد درد میشود. عبور سنگ از پایین حالب میتواند باعث اسپاسم و سوزش حالب شود. همچنین ممکن است باعث ظاهر شدن خون در ادرار نیز شود. گاهی اوقات سنگها جریان ادرار را مسدود میکنند که به آن انسداد ادرار گفته میشود. انسداد ادرار، میتواند منجر به عفونت و آسیب به کلیهها شود. به همین دلیل یک اورژانس پزشکی است.
آزمایش و تشخیص بیماری سنگ کلیه:
تشخیص انواع سنگ کلیه نیاز به یک ارزیابی کامل تاریخچه سلامتی و معاینه فیزیکی فرد دارد. همچنین تستهای دیگری وجود دارد که فیتولند در این مقاله ارائه داده است:
- آزمایش خون برای تعیین میزان کلسیم، فسفر، اسید اوریک و الکترولیتها
- نیتروژن اوره خون و کراتین برای ارزیابی عملکرد کلیه
- آزمایش برای بررسی وجود کریستال، باکتری، خون و گلبول سفید در ادرار
- بررسی سنگهای خارج شده برای تعیین جنس و نوع آنها
آزمایشهای زیر میتوانند انسداد را در کلیهها ردیابی کنند:
- گرافی شکم
- پیلوگرافی داخل وریدی
- پیلوگرافی رتروگراد
- سونوگرافی کلیه (آزمون ارجح)
- اسکن ام آر آی از شکم و کلیهها
- سی تی اسکن شکم
نکته مهم: ترکیبات مورد استفاده در سی تی اسکن کلیه با عملکرد آن تداخل ندارد. اگر دارویی مصرف میکنید، فیتولند به شما پیشنهاد میدهدکه حتما با رادیولوژیست خود در میان بگذارید. چرا که برخی از داروها ممکن است تداخل ایجاد کنند و در تشخیص بیماری سنگ کلیه خللی ایجاد کنند.
چگونه بیماری سنگ کلیه درمان میشود؟
درمان با توجه به انواع سنگ کلیه، متفاوت است. در ابتدا لازم است سنگهای موجود در ادرار مورد ارزیابی قرار گیرد. پزشک بر اساس نوع، جنس و اندازه سنگ، درمان را آغاز میکند. در ابتدا نوشیدن آب در دستور کار قرارمیگیرد. نوشیدن شش تا هشت لیوان آب در روز، جریان ادرار را افزایش میدهد و میتواند باعث پیشگیری از سنگ کلیه و کمک به درمان آن شود. در افرادی که کم آبی شدید یا تهوع و استفراغ شدید دارند، مایعات داخل وریدی و سرم تجویز میشود.
-
دارو:
دارو درمانی در بیماری سنگ کلیه به علل مختلف صورت میگیرد. برخی از انواع داروها برای درمان و پیشگیری از سنگ کلیه تجویز میشوند. برای تسکین دردهای ناشی از انواع سنگ کلیه ، مسکنها و حتی داروهای مخدر به بیمار داده میشود و در صورت بروز عفونت، تجویز آنتی بیوتیکها در دستور کار قرار میگیرد.
-
آلپورینول :
این دارو برای درمان سنگهای اسید اوریکی کاربرد دارد.
-
دیورتیک های تیازیدی:
این گروه از داروها به منظور جلوگیری از تشکیل سنگهای کلسیم تجویز میشوند.
- بیکربنات سدیم یا سیترات سدیم:به منظور کاهش شدت اسیدیته ادرار استفاده میشود.
-
محلول فسفر
برای جلوگیری از تشکیل سنگهای کلسیمی کاربرد دارد.
-
مسکنها:
ایبوپروفن، استامینوفن، ناپروکسن سدیم به عنوان ضد درد برای دردهای ناشی از انواع سنگ کلیه تجویز میشوند.
-
لیتوتریپسی:
لیتوتریپسی به روش درمان بیماری سنگ کلیه با استفاده از امواج صوتی گفته میشود که در این روش از امواج صوتی برای شکستن سنگهای بزرگ استفاده میشود. به طوری که به راحتی بتوانند از حالب به مثانه حرکت کنند. این روش میتواند ناراحت کننده باشد و ممکن است به بیهوشی سبک نیاز داشته باشد. همچنین میتواند باعث کبودی در پشت، شکم و خونریزی در اطراف کلیه یا اندامهای اطراف شود.
-
جراحی تونل:
در این روش برای درمان سنگ کلیه جراح سنگ را از طریق یک برش کوچک در پشت فرد، خارج میکند. افرادی که ممکن است به این روش نیاز داشته باشند موارد زیر میباشد:
- در افرادی که سنگ باعث انسداد یا آسیب به کلیهها شده یا عفونت ادرای از علائم سنگ کلیه میباشد.
- در افرادی که سنگ بیش از حد رشد کرده و قادر به عبور نیست.
- در افرادی که شدت درد زیاد است و قابل تحمل نیست.
-
یورتروسکوپی:
هنگامی که سنگ در حالب یا مثانه گیر کرده باشد، پزشک شما ممکن است از ابزاری به نام یورتروسکوپ، برای حرکت سنگ استفاده کند. این ابزار از یک سیم کوچک متصل به دوربین تشکیل شده که به مجرای ادراری وارد شده و به مثانه منتقل میشود. پزشک سنگ را برداشته و از کلیه خارج میکند، سپس به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل میبرد.
پیشگیری از سنگ کلیه
توجه به رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی و مصرف برخی داروها زیر نظر پزشک، ممکن است موجب کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه شود.
-
مصرف آب به اندازه کافی:
مصرف آب یک روش کلیدی برای پیشگیری از سنگ کلیه میباشد. نوشیدن آب به اندازهای باید باشد که حدود 2.6 لیتر ادرار در هر روز تولید شود. افزایش آب بدن و حجم ادرار مانع از رسوب ترکیبات که اصلی ترین علل سنگ کلیه میباشد در کلیهها میشود.
-
افزایش مصرف غذاهای غنی از کلسیم برای پیشگیری از سنگ کلیه:
شایع ترین نوع سنگ کلیه، سنگ اگزالات کلسیم است به همین دلیل بیشتر مردم بر این باورند که که باید از مصرف کلسیم اجتناب کنند. دقیقا برعکس این باور، رژیم های کم کلسیم ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه و خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند. شیر کم چرب، پنیر کم چرب و ماست کم چرب همگی گزینههای غذای غنی از کلسیم هستند.
-
سدیم کمتر بخورید.
رژیم غذایی با نمک زیاد، خطر ابتلا به سنگ کلیه کلسیمی را افزایش می دهد. وجود بیش از حد نمک در ادرار مانع از باز جذب کلسیم از ادرار به خون می شود. این ممکن است منجر به تولید سنگ کلیه شود.
خوردن غذای کم نمک کمک می کند تا سطح کلسیم ادرار، پایین بیاید. کاهش کلسیم ادرار خطر ابتلا به سنگ کلیه را پایین می آورد.
-
غذاهای غنی از اگزالات را کمتر بخورید.
اگزالات، یک ترکیب طبیعی موجود در غذاهاست که به کلسیم متصل شده و در ادرار به شکل سنگ کلیه ساخته شده است. محدود کردن غذاهای غنی از اگزالات میتواند به پیشگیری از سنگ کلیه کمک کند. غذاهایی که دارای اگزالات زیاد هستند عبارتند از: اسفناج، شکلات، قهوه، چغندر بادام زمینی، محصولات سویا و سبوس گندم.
-
پروتئین حیوانی کمتر بخورید.
غذاهای حاوی پروتئین حیوانی اسیدی هستند و ممکن است اسید ادرار را افزایش دهند. بالابودن اسید ادرار که یکی از علائم سنگ کلیه میباشد، ممکن است سنگ کلیه اسید اوریکی و اگزالاتی را ایجاد کند. بنابراین برای پیشگیری از سنگ کلیه کمتر از پروتئینهای حیوانی استفاده کنید.
-
اجتناب از مصرف بی رویه مکمل های ویتامین C
مصرف بیش از اندازه مکملهای ویتامین C (اسید اسکوربیک) ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه، به ویژه در مردان شود.
در نهایت فیتولند موادی مانند زنجبیل، لیمو و آب انواع میوهها را برای افزایش میزان مایعات بدن، به شما پیشنهاد میدهد.
سخن پایانی:
ابتلا به بیماری سنگ کلیه و پیدایش انواع سنگ کلیه بسیار شایع است و امروزه با تغییر سبک زندگی رو به افزایش نیز میباشد. در بعضی موارد، تغییرات در انتخاب رژیم غذایی و سبک زندگی، ممکن است به اندازه کافی پاسخگوی پیشگیری از سنگ کلیه نباشد.
همان طور که در متن مقاله آمده است بهترین راه برای جلوگیری از بیماری سنگ کلیه مصرف آب و داشتن رژیم غذایی مناسب است.
اگر شرایطی دارید که خطر ابتلا به بیماری سنگ کلیه را افزایش میدهد، مانند بیماری التهابی روده، عفونت های ادراری مداوم و یا چاقی، با پزشک خود در مورد راههای مدیریت آن برای کاهش خطر ابتلا به بیماری سنگ کلیه صحبت کنید و در صورت بروز انواع سنگ کلیه برای درمان صحیح و به موقع، به پزشک مراجعه نمایید.
منبع:
PN:0224
مطلب خیلی خوبی بود. تا الان نمی دونستم که آب نخوردن چقدر می تونه مضر باشه.
????????
بسیار مطالب اموزنده بودند مرسی از سایت خوبتون