تشخیص سرطان پروستات با توجه به شیوع بالای آن در میان آقایان حائز اهمیت است. این سرطان معمولاً در افراد بالای 65 سال بروز پیدا میکند. آشنایی با روشهای پیشگیری از سرطان پروستات به طول عمر و افزایش سلامت فرد کمک میکند.
پروستات نوعی غده کوچک، واقع در زیر مثانه و کنار مجاری ادراری است. عملکرد آن توسط هورمون تستوسترون تنظیم شده و وظیفهاش تولید مایع منی میباشد. با تقسیم سلولهای پروستات بهصورت غیرعادی، غده شکل میگیرد. به این حالت سرطان پروستات میگویند. در ادامه با علائم و روشهای طبیعی برای پیشگیری از سرطان پروستات آشنا میشوید.
انواع سرطان پروستات
لازم به یادآوری است که محققین شناخت خوبی نسبت به انواع این نوع سرطان ندارند. زیرا چگونگی ایجاد و پیشرفت هر نوع با دیگری متفاوت است. برای تشخیص سرطان پروستات، ابتدا با انواع آن آشنا شوید. این سرطان بر اساس شدت و سرعت رشد تومور به دو دسته زیر تقسیم میشود:
-
سرطان کشنده با رشد سریع
در این نوع، تومور بهسرعت رشد کرده و به سایر نقاط بدن گسترش مییابد.
-
سرطان غیر کشنده با رشد آهسته
تومور با سرعت بسیار کمی رشد میکند.
عوامل خطر و علت سرطان پروستات
لازم به ذکر است که محققین، علت اصلی بروز این عارضه را نمیدانند. اما به نظر میرسد ژنتیک و برخی عوامل شیمیایی جزو عوامل اصلی هستند. برخی عوامل خطر و علت بروز سرطان شامل موارد زیر است:
- چاقی
- افزایش سن
- تغییرات ژنتیکی
- سابقه خانوادگی سرطان پروستات
علائم سرطان پروستات
- مشکلات ادراری: یکی از رایجترین علائم، مشکلات مجاری ادراری است. پروستات در زیر مثانه قرار دارد. درنتیجه رشد تومور، باعث بروز مشکلاتی در دفع ادرار میشود. تکرر ادرار یا دفع خون در افراد مبتلا دیده خواهد شد.
- اختلالات جنسی: اختلال نعوظ یکی دیگر از علائم است.
- درد و بیحسی: معمولاً با انتشار سرطان، درد و بیحسی در قفسه سینه، کمر، ستون فقرات و پاها احساس میشود.
غربالگری و تشخیص
روش اختصاصی برای غربالگری و تشخیص این عارضه وجود ندارد. معمولاً معاینات فیزیکی رکتوم (معاینه از راه مقعد) و انجام تست PSA (آنتیژن اختصاصی پروستات) انجام میشود. همچنین MRI، اسکن استخوان و سیتیاسکن میتواند به تشخیص سرطان پروستات در زودترین زمان ممکن کمک نماید. برای تشخیص معمولاً انجام آزمایش به مردان بالای 40 سال با سابقه خانوادگی توصیه میگردد.
روشهای درمانی
پزشکان بر اساس سن بیمار، شدت پیشرفت عارضه و وضعیت سلامتی، نوع برنامه درمان را مشخص مینمایند. اگر سرطان از نوع کشنده با رشد سریع باشد، روش درمان به شکل زیر خواهد بود:
- جراحی (اگر غده سرطانی تنها در پروستات باشد، قسمتی از پروستات یا کل آن با جراحی برداشته میشود)
- رادیوتراپی
- شیمیدرمانی
- هورمون درمانی
بهترین راه پیشگیری از سرطان پروستات
کنترل برخی عوامل همچون سن امکانپذیر نیست. اما مواردی نظیر سبک زندگی سالم، تغییر برنامه غذایی، ورزش و ترک سیگار در جلوگیری از سرطان پروستات مؤثر هستند.
نقش برنامه غذایی
مطالعات نشان دادهاند که برخی از مواد غذایی در کاهش ریسک ابتلا به سرطان مؤثر میباشد. برخی از این محصولات طبیعی و سالم شامل موارد زیر است:
- ماهی
- گوجهفرنگی
- خانواده کلم
- روغنهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3
فراموش نکنید که گوشت قرمز، گوشتهای فرآوری شده و لبنیات در تشدید ابتلا به این سرطان مؤثر هستند.
برای دریافت برنامه رژیم غذایی از متخصصین فیتولند کلیک کنید.
نقش ورزش
ورزش با کنترل وزن به پیشگیری از بروز سرطان کمک مینماید. فیتولند توصیه میکند که روزانه به مدت 30 دقیقه پیادهروی داشته باشید.
سخن پایانی
تشخیص سرطان پروستات به کمک آزمایشهایی نظیر MRI، معاینات فیزیکی رکتوم و تست PSA انجام میشود. اختلالات جنسی، درد و بیحسی در اندامها و مشکلات ادراری از علائم این عارضه هستند. ترکیبات غذایی برای پیشگیری از سرطان پروستات بسیار کمککننده هستند. گوجهفرنگی، کلم، ماهی و روغنهای حاوی امگا 3 را در برنامه غذایی خود بگنجانید. همچنین با تغییر سبک زندگی و نکشیدن سیگار پیشگیری نمایید.
منبع:
PN:0176
این اطلاعات برای هر مردی لازمه. ممنون از شما